Selçuklu vezirlerinden Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1267 yılında çeşme ve mescit ile birlikte yaptırılmıştır. Yapı grubuna ait mescit yıkılmış, Kayseri’nin en eski çeşmesi olan Sahabiye Çeşmesi ise yol planlaması nedeniyle, mevcut yerinden sökülerek yapının giriş cephesinin doğu bölümüne taşınmıştır. Yapı, Anadolu Selçuklu mimari geleneğine göre tamamen kesme taştan inşa edilmiştir. Dikdörtgen planlı, açık avlulu ve tek katlı olarak yapılan medresenin ön yüzü orta boy bir kervansaray görünümündedir. Çörtenlerinde ve kapı sütun çevresinde boğa ve aslan figürleri yer alan yapı, zamanla etrafındaki yolların 1 metreye yakın yükselmesi nedeniyle aşağıda kalmıştır. Günümüzde Büyükşehir Belediyesi’nin halka açık tesisi olarak değerlendirilmiştir.

Medresenin dışarıya taşan taç kapısı, geometrik şekilli işçiliği, dış kenarlarındaki zikzaklı süslemeleri ile dikkat çekmektedir.