Selanik şehri, MÖ. 316 yılında Makedon Kralı Diadok tarafından karısı Thessaloniki adına kurulmuştur. MÖ.168’de Roma İmparatorluğu’nun bir parçası olan şehrin etrafı, 4. yüzyılın sonlarında İmparator Teodosios tarafından surlarla çevrilmiştir. 10. ve 11. yüzyılların başında Arapların, Bulgarların, Normanların saldırısına uğrayan Şehir, 1205-1225 yılları arasında Latin Selanik Krallığı’nın merkezi olmuştur. Selanik, 1349’da yeniden Bizans hakimiyetine geçmiş, 1430’da da Osmanlıların eline geçmiştir.

1573’te yapılan tamir sırasında, şu an şehrin ikonik simgelerinden biri olan Beyaz Kule inşa edilmiştir. 1863 yılında Selanik Kalesi’nin yeni usule göre tahkim edilmesi, deniz tarafındaki surun yıkılarak şehrin genişletilmesi, Kanlıkule’den başlayarak denizin doldurulmasına ve şehrin yeniden imarına karar verildi. Bu kapsamda deniz surları yıkıldı.

Tanzimat’ın ilânından sonra ticaret ve kültür alanında büyük gelişme gösteren ve ayrıca Meşrutiyet’in ilân edilmesinde önemli bir merkez olan Selanik, Birinci Balkan Savaşı sırasında 9 Kasım 1912’de Yunan ve Sırp taarruzu sonunda düşmana teslim edilmiş 10 Ağustos 1913 tarihli Bükreş Antlaşması’yla resmen Yunanistan’a bırakılmıştır.