Selçuk
TCDD Taşımacılık istasyonu
Önceki ad(lar)ıAyasuluk (1862 – ?)[1]
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı
Toplu ulaşım

Selçuk Tren İstasyonu, eskiden Ayasuluk Tren İstasyonu,[1] İzmir'in Selçuk ilçesi İsabey Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

İzmir-Alsancak – Eğirdir demiryolu üzerinde yer alan istasyon, Ottoman Railway Company / Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC) tarafından Ayasuluk adıyla inşa edilerek 15 Kasım 1862'de hizmete girmiştir.[1][2]

ORC Şirketi 1 Haziran 1935'te TCDD tarafından satın alınıp feshedildikten sonra istasyon TCDD'nin denetimine girmiştir.[4] İstasyonun adı bu dönemde Selçuk olarak değiştirilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

İstasyon, İZBAN projesi kapsamında İZBAN A.Ş. tarafından elektrifikasyon altyapısıyla yeniden inşa edilerek 8 Eylül 2017'de tekrar hizmete girmiştir.[5]

İki kenar platform ve bir ada platformundan oluşan istasyonun, kenar platformları Göller Ekspresi ve Güller Ekspresi Anahat Trenleri'ne[6] ve Basmane – Denizli ve Basmane – Nazilli Bölgesel Trenleri'ne,[7] ada platformu ise İZBAN (Selçuk – Tepeköy) Banliyö Trenleri'ne[3] hizmet vermektedir.

1. ^ a b c "ORC Personnel listing" [ORC Personel listesi]. Levantine Heritage. 20 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2022.
  2. ^ a b "ORC History" [ORC Tarihi]. Trains of Turkey. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022.
  3. ^ a b "İZBAN Banliyö Treni". İZBAN A.Ş. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.
  4. ^ "A Short History of Turkish Railways" [Türk Demiryollarının Kısa Tarihi]. Trains of Turkey. 31 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022.
  5. ^ "TCDD History – Electrification" [TCDD Tarihi – Elektrifikasyon]. Trains of Turkey. 17 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022.
  6. ^ "Anahat Trenleri". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.
  7. ^ "Bölgesel Trenler". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.