Şifaiye Medresesi
Dar’us-sıhha
Mimari tarzSelçuklu
KonumSivas şehir merkezi
SahipVakıflar Genel Müdürüğü
Mimar(lar)Ahmed bin Ebubekir el Marendi, Mimar Bedreddin

Şifaiye Medresesi (Keykâvus Dârüşşifâsı, Dârü’s-sıhha), 1217 yılında Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. İzzeddin Keykavus tarafından Sivas'ta darüşşifa olarak yaptırılan; Osmanlı devrinde medrese olarak kullanılan yapı.

Dünyanın günümüze kadar gelebilen en eski hastahanelerinden biridir.[1] Kitabesinde “dârü’s-sıhha” olarak tanımlanan yapı, şehir merkezinde Medreseler Sokağı üzerinde (eski Tokat Caddesi), Çifte Minareli Medrese'nin tam karşısındadır. Yaklaşık 3400 metrekarelik alanı ile Türkiye Selçuklu dârü’ş-şifalarının en büyüğüdür.[2] Tuğla işçiliği, çinileri, kitabelerinin çokluğu, süslemeleri ve kabartma figürleri ile birçok yenilik taşıması ve vakfiyesinin bir suretinin günümüze ulaşması sebebiyle, Anadolu Selçuklu sağlık kuruluşları içinde önemli bir konumdadır.

Yapının güney evyanı I. İzzeddin Keykavus’un türbesidir. Şifahane'nin en önemli bölümü çini süslemelerle kaplı türbe cephesidir.

1. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; refet isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^ "Muhammet Kemaloğlu, XI.-XIII. Yüzyıl Türkiye Selçuklu Devletinde Dârüşşifalar, Hikmet Yurdu dergisi, Cilt 7 Sayı 13, Yıl 2014" (PDF). 1 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Temmuz 2015.