Kare planlı bir harim ve önünde üç birimli bir son cemaat yerinden oluşan cami, kırma taşlarla inşa edilmiştir. Duvarlarda yer yer devşirme mermer parçalar kullanılmıştır. Caminin kuzeybatı kanadında, üzeri yakın zamanda tamamen sıvanmış tek şerefeli bir minare yer almaktadır.

Sığacık Camisi’nin inşa tarihi belli değildir. Ancak inşa malzemesi ve mimari özellikleri açısından yukarıdaki bilgiler ışığında değerlendirildiğinde, Sığacık kalesinin inşasından kısa bir süre sonra, 16. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilmiş olabileceği
söylenebilir. Harim girişi üzerinde yer alan Rumi 1335/1919 tarihli kitabe bir onarım kitabesidir. Kitabede, caminin “Sığacık nahiyesi müdürü Mehmed Emin Bey zamanında tamir edilmiştir” yazmaktadır. Cami, 1981 yılında büyük bir onarım geçirmiş, bu onarım sırasında harim duvarları tamamen sıvanmış, kapı ve pencere açıklıklarında yer alan ahşaplar değiştirilmiş ve kadınlar mahfili eklenmiştir.

Kaynak: Yard.Doç.Dr. Ertan Daş – Sığacık’ta Türk Mimarisi (s. 5-8)