Midilli Adası’nın Sığrı kasabası, 18. yüzyılın ikinci yarısında Sultan III. Osman’ın emriyle, korsanların saldırılarını önlemek amacıyla kurulmuştur. H.1170 / M.1757 târihli kitâbesi hâlâ yerinde olan büyük bir topçu kalesi yapılmıştır. Kalenin yapıldığı yıl Karadağlı Kaptan Süleyman Paşa, mektep, hamam, şadırvan ve câmi inşâ ettirmiştir.

Kiliseye çevrilen diğer câmilerin aksine mihrabı ilk hâliyle durmakta olup Hristiyanlık figürleriyle boyanarak apsise dönüştürülmüştür. Câminin kuzeyindeki küçük avluda sekizgen planlı şadırvanın izleri yer almaktadır.

Agia Triada adıyla kiliseye çevrilen Süleyman Paşa Câmii, son olarak 1997’de onarılmıştır. Câminin eski resminden minâresinin batı cephenin ortasında yer aldığı görülmektedir. Kiliseye çevrilirken minâre yıktırılmış, yerine çan kulesi yapılmıştır. Eserin bodrum katındaki depoda Türk dönemine ait kitâbeler muhafaza edilmektedir.[1]

Kaynak:

[1] Yılmaz, M. E. (2023). Kiliseye Çevrilen Türk Eserleri (pp. 1210-1223). YTB Yayınları. | Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (ytb.gov.tr)