Ana giriş kapısı kuzeyde olup kapının üstünde Ermenice yazılı okunmaz durumda iki yazıt bulunmaktadır.

Kale içinde halkın yerleşimi Osmanlı döneminde olmuştur.

17. yy.’da kaleye gelen Evliya Çelebi şöyle anlatmıştır: 23 kuleli kalede 60 asker yaşıyor. Burada 60 ev ile Sultan Beyazıt’ın yaptırdığı bir de cami bulunmaktadır.

Silifke Kalesi
Silifke Kalesi ve Göksu Irmağı
DurumDuvarların büyük bölümleri hala ayaktadır.
TürKale kalıntısı
Mimari tarzYığma taş
ŞehirSilifke, Mersin
Rakım185 m.
Ölçüler
Diğer ölçüler250 metre (820 ft) uzunluk x 75 metre (246 ft) genişlik
Zemin alanı29.000 m2 (310.000 ft2)
Kale surları

Silifke Kalesi, Mersin ili Silifke ilçesinde bulunmakta olup, şehrin batı tarafında 185 m yükseklikte doğu-batı yönündeki ana kaya üzerine oturmuş, etrafı hendekle çevrili ve 16 burçla tahkim edilmiş olup 29.000m² lik bir alanı kaplamaktadır.[1]

Temel belirlemelere göre Helenistik ya da erken Roma döneminin olduğu anlaşılan kale, geçirdiği onarım ve değişiklikler sonucu bugün bir Orta Çağ kalesi görünümündedir.

1. ^ Ali BORAN, Halil SÖZLÜ, Razan AYKAÇ (Ekim 2019). "Silifke Kalesi 2016-2017 Yılı Kazı Çalışmaları". 21. Uluslararası Ortaçağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu Bildirileri. 13 (Ek Sayı). Akdeniz Sanat Dergisi. ss. 78-91. 19 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2023.