Bkz. Dr. Ender Özbay – Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz havzalarındaki Türk Dönemi Köprüler (s. 300-302)

19. yüzyılda Aydın Muhassılı Tahir Paşa tarafından Ermeni bir terziye yaptırıldığı rivayet olunur. Sert mizaca sahip ve halkın korktuğu bu paşa eşinden oldukça çekinmektedir. Günün birinde paşanın eşi, Ermeni bir terzinin eşini görür ve üzerindeki güzel kıyafetleri kıskanır. Tahir Paşa’ya bir terzinin karısı bile benden daha güzel giyiniyor diyerek sitem eder. Bunun üzerine paşa, bu terziyi huzuruna getirtip karısının güzel giyinerek israfa neden olduğu söyler ve o kıyafetleri yaktırıp terziyi cezalandırmaya kalkar. Araya başkaları girerek paşanın terziyi affetmesi için çabalar. Terzi ancak Tabakhane Çayı üzerine köprü yapması şartıyla terziyi affedeceğini söyler. Terzi varını yoğunu satıp köprüyü yaptırır ve daha sonra Aydın’ı terk eder. İşte köprü bu sayede kesme taştan tek gözlü olarak inşa edilmiştir. Her ne ne kadar böyle bir hikaye mevcutsa da köprünün çok daha eski tarihli olduğu , bu hikayenin ancak temeller üstüne yeniden yapım veya onarımla ilgili olabileceği düşünülebilir. Köprünün kitabesi mevcut değildir. Günümüzde üzerine arada boşluk bırakılarak betonarme köprü inşa edilmiştir. 2021 yılı Ocak ayında köprünün menba yönünde Tabakhane Çayı’nın duvarında meydana gelen çökmenin ardından alan araç trafiğine kapatılmıştır.