Anadolu’nun ilk (Alsancak-Aydın) ve ikinci (Basmane Kasaba) demiryolu hatlarının dikey olarak kesiştiği noktadır. Demiryolu ulaşımına ilgi duyanlar için Türkiye’de tek, Dünya’da ise sayılı örneklerden biri olması burayı önemli kılar. Tekatu, Arapça kesişme anlamına gelmektedir. Trenlerin bu noktadan geçtiği sırada çıkardığı seslerden ötürü halk arasında “takatuka” da denmektedir. Bu keşisimin bulunduğu mahalleye günümüzde “Hilal” denmektedir. Mahallenin adı aslında bu demiryolu kavşağından kaynaklanır, şöyle ki; birbirini kesen iki demiryolu hattının görünümü “haç”ı andırdığı için Rumlar bu bölgeye “Stavria” adını verirler. İzmir’in kurtuluşundan sonra Hıristiyan sembolü olan bu adlandırma Müslüman sembolüne evrilerek “Hilal” ismi verilir.