Tepeköy
TCDD Taşımacılık istasyonu
Tren işletmecileriTCDD Taşımacılık
İZBAN A.Ş.
Otobüs güzergâhları
ESHOT
  • Tepeköy Aktarma: 701, 712, 713, 714, 721, 722, 724, 727, 770, 780, 781, 782, 783, 784, 785, 786, 795, 798[3]
Yapı
Yapı türüHemzemin
OtoparkHayır
Bisiklet altyapısıEvet
Engelli erişimiEvet
Durumİşletmede
Ücret bölgesi3. Bölge
Açılış14 Kasım 1861 (ORC)[1]
6 Şubat 2016 (İZBAN)[2]
Elektriklendirme25 kV AA Katener (2016)
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı
Toplu ulaşım

Tepeköy Tren İstasyonu, İzmir'in Torbalı ilçesi Tepeköy Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

İzmir-Alsancak – Eğirdir demiryolu üzerinde yer alan istasyon, Ottoman Railway Company / Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC) tarafından inşa edilerek 14 Kasım 1861'de hizmete girmiştir.[1][4]

ORC Şirketi 1 Haziran 1935'te TCDD tarafından satın alınıp feshedildikten sonra istasyon TCDD'nin denetimine girmiştir.[5]

İstasyon, İZBAN projesi kapsamında İZBAN A.Ş. tarafından elektrifikasyon altyapısıyla yeniden inşa edilerek 6 Şubat 2016'da tekrar hizmete girmiştir.[6]

Bir kenar platform ve bir ada platformundan oluşan istasyonun, kenar platformu Göller Ekspresi ve Güller Ekspresi Anahat Trenleri'ne[7] ve Basmane – Denizli ve Basmane – Nazilli Bölgesel Trenleri'ne,[8] ada platformu ise İZBAN (Selçuk – Tepeköy & Tepeköy – Cumaovası) Banliyö Trenleri'ne[2] hizmet vermektedir.

İstasyon, "Selçuk – Tepeköy" ve "Tepeköy – Cumaovası" trenleri için aktarma istasyonudur.

1. ^ a b "ORC History" [ORC Tarihi]. Trains of Turkey. 30 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022.
  2. ^ a b "İZBAN Banliyö Treni". İZBAN A.Ş. 13 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2022.
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; ESHOT isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
  4. ^ "ORC Personnel listing" [ORC Personel listesi]. Levantine Heritage. 20 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2022.
  5. ^ "A Short History of Turkish Railways" [Türk Demiryollarının Kısa Tarihi]. Trains of Turkey. 31 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022.
  6. ^ "TCDD History – Electrification" [TCDD Tarihi – Elektrifikasyon]. Trains of Turkey. 17 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mart 2022.
  7. ^ "Anahat Trenleri". TCDD Taşımacılık. 30 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2022.
  8. ^ "Bölgesel Trenler". TCDD Taşımacılık. 8 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2022.