1618 yılında kurulan Trablus Mevlevihanesi, Osmanlı’nın Lübnan’a miras bıraktığı önemli tarihi yapılardan biri. 17. ve 19. yüzyıllarda en çok gravürü çizilen, fotoğrafı çekilen Trablus Mevlevihanesi Türk Memlük ve Osmanlı mimarisini buluşturmaktadır. Uzun süredir kaderine terkedilen Trablus Mevlevihanesi, Türkiye’nin TİKA aracılığıyla başlattığı bir projeyle 2016 yılında restore edilmiştir.

1955’deki selde büyük zarar görmesine rağmen, son Mevlevi şeyhi Enver Mevlevi’nin vefatına kadar sema ayinlerinin devam ettiği tekke, asıl darbeyi 1983’te iyice şiddetlenen Lübnan iç savaşında almış. Semahanenin kubbesi ve mescide isabet eden bombalar, o ana kadar tekkeyi bekleyen Mevlevi ailesini de ayrılmaya mecbur bırakmış. Boş kalan binaya yerleşen savaş mağduru ailelerin hoyrat kullanımı ile, tarihi kitabesi, kemer taşları, fıskıyeli havuzunun çalınması neticesinde harabeye dönmüştü.