Halit Ziya Uşaklıgil ve Atatürk’ün eşi Latife Uşaklıgil gibi mensuplarıyla tanınan Uşşakizade Ailesi’nin İzmir’de satın alıp kullandıkları ilk yapıdır. Uşak’tan gelip İzmir’e yerleşen Helvacızade Hacı Ali Efendi satın almış, daha sonra oğlu Sadık Bey tarafından da kullanılmıştır. Uşşakizade ailesi bu yapıyı satın aldıktan sonra yapının Basmane istasyonuna ve İzmir’ iç bölgelerden gelen kervan yoluna yakınlığının etkisiyle de olacak ki kervancılığa başlamıştır. Latife Hanım’ın bu binada doğduğu ve ilkokul döneminde da bu evde yaşadığı bilinmektedir. Sonraları Göztepe tarafındanki köşkün alınmasıyla Basmanedeki köşk mevsimlik olarak kullanılmaya başlanmıştır. 1900’lü yılların başlarında otel olarak kullanılmaya başlanan yapı o günden beri bu işlevini sürdürmektedir. Günümüzde Basmane Oteller Sokağı’nın hemen başlarında, Yeni Sadık Bey Oteli olarak kullanılmaktadır ve bölgenin değişen yapısıyla göçmenler tarafından tercih edilen otellerden biridir.