Yapıldak, Kümbet Vadisi’nin güney ucunda bulunan bir Frig yerleşimidir. Yapıldak Asar Kale, aynı isimli köyün yaklaşık 500 m güneybatısında kayalık bir plato üzerinde yer almaktadır. Kümbet Vadisi’nin tamamını görebilecek konumdadır. Vadi tabanına doğru hafif bir eğimle inen batı kesiminde Roma ve Bizans dönemlerine ait anıtsal cepheli ve kabartma bezemeli oda mezarlar yer almaktadır. Doğu kısmı sarp kayalıklarla çevrilidir. Bu bölümde birkaç silo, merdivenli büyük bir sarnıç ve anıtsal, kabartma süslemeli bir girişi olan iki odalı bir Frig kaya mezarı bulunmaktadır. Mezarın dış cephesi eğimli çatılı tipik bir Frig yapısı biçiminde kabartma olarak işlenmiştir. Üçgen duvarındaki kral direğinin her iki yanında birer hayvan figürü bulunmaktadır. Araştırmacılar arasında bir fikir birliği yok, ancak çoğu hayvanların bir at ve bir boğa olduğuna inanıyor. Mezara muhtemelen Bizans döneminde üçüncü bir oda eklenmiştir. Tavanın eğimli bir çatısı var ama yatak yok. Haspels, erken Frig dönemine ait düz mezarların aksine ayrıntılı tasarımına rağmen Yapıldak mezarını I. Grup mezarlarında sınıflandırır.

Phrygian Monuments – Yapıldak Asar Kale