“Halkın ”yeni, taze, ulu” cami gibi isimler verdiği eser, Malatya şehir merkezinde, İnönü Kapalı Çarşısı’nın kuzeyindedir (Aytaç, 1997, s.54).

Yeni Cami, daha önceden burada olan Hacı Yusuf Camii’in 3 Mart 1894 yılındaki büyük depremde yıkılmasından sonra aynı alan üzerine inşa edilmiştir (Şentürk, 1992, s. 12).

Eski camiye ait minarenin şerefeye kadar olan kısmı halen ayaktadır. Bu minarenin kaidesinin batı tarafındaki kitabede H. 1258 (M. 1843) yılı okunmaktadır. Kesme taş malzemeden yapılmış bugünkü camii, etrafını çevreleyen avlunun güney tarafına inşa edilmiştir. Harim 4 taraftan basık tonozla çevrili, büyük kubbe ve küçük köşe kubbeleriyle merkezi plana sahiptir. Cami, tamamen kesme taş malzeme ile inşa edilmiştir. Kare bir plan üzerine inşa edilen ana mekânın üzeri dört fil ayağı üzerine oturtulan kubbe ile örtülüdür. Orta alan, yanlara doğru fil ayaklar ve yan duvarlara bindirilen beşik tonozla örtülmüştür. Son cemaat mahalli dört sütunu birbirine bağlayan kemerler ve kuzey duvarına bindirilen kasnaklı beş küçük kubbe ile örtülmüştür. Kuzey duvarının tam ortasında ana giriş kapısı bulunmaktadır. Ayrıca caminin doğu ve batı duvarlarının kuzey duvarlarına yakın olan yerlerde karşılıklı birer kapı bulunmaktadır. Kuzey duvarlarının köşelerinde iki tane minaresi vardır. 2020’de olan depremden etkilenen camide restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

6 Şubat 2023 depreminde yıkılmıştır.

Malatya Yeni Camii
Yeni Camii
2005'te Yeni Camii.
DurumYıkıldı
Mimari tarzOsmanlı
ŞehirMalatya
Yıkılma6 Şubat 2023

Yeni Camii, Malatya'nın şehir merkezinde bulunan, inşaatı 1913'te tamamlanmış bir Osmanlı camisiydi. Malatya'nın simgesi sayılan cami, Hacı Yusuf Camisi, Hoca Cami, Hace Cami, Taze (Teze) Cami, Taş Cami gibi isimlerle de anılır.[1] 1843'te inşa edilmiş "Hacı Yusuf Camii" adlı caminin 1889 ve 1890'daki yangınlarda yanmasından sonra aynı yerde inşa edilen cami 1913'te ibadete açıldı; minareleri Cumhuriyetin ilk yıllarında yapıldı. Eski caminin şerefeden sonrası yıkılmış minaresi caminin yanı başındaydı.

Cami, 2020 Elazığ depreminde hasar gördü ve restore edildi. 2023 yılında yaşanan depremde tamamen yıkılmıştır.[2]

1. ^ Yalvaç, Celal (12 Haziran 2022). "Hacı Yusuf Camisi- Taş Cami- Teze Cami- Yeni Cami". Malatyahaber.com. 5 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023.
  2. ^ "Turkey earthquake: Before and after pictures show extent of destruction". BBC News (İngilizce). 6 Şubat 2023. 9 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2023.