1746-48 yıllarında inşa edilmiştir.

Yeşil Mescit
KonumTürkiye Adana

Yeşil Mescit (Gencezade es-Seyyid el-Hac Mahmud Bey Mescidi), Adana'nın Tepebağ Mahallesi’nde bulunan ve adını kubbesini örten yeşil kiremitlerden alan 18. yüzyıl yapısı mescit.

Sarı köfeki taşından yapılmış, 9.5 metreye 9.5 metre boyutlarında kare planlı, tek mekanlı bir ibadet mekânıdır. Eğimli bir arazi üzerine inşa edildiğinden altında ön dört basamakla inilen bir mahzen oluşturulmuştur.

Mescit, Gencîzade es-Seyyid el-Hac Mahmut Bey tarafından yaptırılmıştır.[1] Yapım tarihi hakkında araştırmacılar farklı tarihler vermiştir:1746-1748, 1751, 1752, 1753.[1]

Yeşil Mescit, mescit ve medreseden oluşan yapı topluluğunun bir parçasıdır ancak medrese günümüze gelememiştir; kuzey tarafından medrese ait kalıntılar bulunur.[1]

Mescitin avlusuna kuzeydoğu köşesinde bulun bir taç kapıdan girilir; mescidin avlunun güneyindeki basık kemerli bir kapıdan girilir. Güney duvarı ortasında mihrap bulunur. Kesme taş ile inşa edilen mescidin kubbesi yeşil kiremitle kaplanmıştır. Bütün süslemeleri taş ile yapılmıştır.

Yapı, 1941 ve 1965'te onarım görmüştür.

1. ^ a b c Kırkıl, Tolga (2008). "Adana Kent Merkezinde Cami Mimarisinin Geçmişten Günümüze Gelişimi" (PDF). Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans tezi. 12 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Şubat 2024.