Adapazarı mezarlıklarında Osmanlı dönemi 18. ve 19. yüzyıla ait karakteristik izleri ve özellikleri taşıyan mezarlar bulunmaktır. Bu mezarlar Osmanlı kültürünün, inancının günümüze kalan bir yansımasıdır. Mezar taşları bir milletin tarihi belleği, tarihi belgeleridir. Bulunduğu coğrafyada kimlerin yaşadığını gösteren en önemli kanıtlardan bir tanesidir. Bir milletin tapu senetleridir ki bu mezarlar Osmanlı medeniyet’inin izdüşümlerini gösteriyorsa daha da önemlidir. Bu mezarlar üzerinde dönemi içerisinde mermer yazılarda çoğunlukla kullanılan sülüs ve talik yazılar kullanılmıştır. Zaten Osmanlı dönemi mezar taşları ve kitabeleri gerek işçiliği, gerek yazı sanatıyla birer sanat harikası olup bir dantel gibi taşa oyulmuştur. Taşların üzerinde meftunun kimlerden olduğu doğum ve ölüm tarihleri, mesleği arzusu yazılmıştır ki hepsinin sonunda beklenen tek şey, ruhlarına birer “Fatiha” okunması isteğidir. Adapazarı’nda Osmanlı mezarları olarak Dağdibi, Karaman, Camili, Emirdağ mezarlıklara dağılmıştır. Dini kültür varlıklar olarak kayıtlı olan Osmanlı mezar taşları yoğun olarak “Yorgalar Mezarlığı”nda bulunmaktadır. Bu mezarlığın bir bölümü “Adapazarı Şehitliği” olarak düzenlenmiş olup, mezarlık kültür varlıkları içerisinde 22.01.1989/363 sayılı kayıtla dinsel alan olarak tescillenmiştir.