Tirilye’de bulunan Dündar Evi olarak bilinen Hagios Ioannes Rum Kilisesi, Rumların bölgeyi terk etmesi ardından özel mülkiyete geçmiştir. 19. yüzyıl yapısıdır. Binanın duvarlarında taştan oyma işlemelerle Bizans mimarisine özgü motiflerin bulunduğu devşirme taşlar bulunmaktadır. İbadet için ayrılan bölüm tek katlıdır. Binada devşirme olarak kullanılan Roma dönemine ait bir mezar stelinde bir satırlık Latince bir yazı ile bunun hemen yanı başında erkek, kadın ve meyve tutan hizmetkâr figürleri bulunmaktadır.

Mudanya Belediyesi – Dündar Evi Kilisesi

Aziz Yuhanna Kilisesi
KonumTirilye, Türkiye
İnançHristiyanlık

Aziz Yuhanna Kilisesi veya Ayios İoannes Kilisesi (YunancaΆγιος Ιωάννης Agios Ioannis), Tirilye de bulunan eski ve tarihî kiliselerden biridir.

1894 tarihli arşiv belgesi, kilisenin 19. yüzyıl sonunda yeniden inşası ile ilgili bilgi verir.[1] Günümüzde özel mülkiyet arazisi içinde bulunan bazilika, Taş Mektep'in kuzeyinde, 400 23' 33. 21 K enlemi ile 280 47' 40. 79 D boylamında yer almaktadır. Aziz Yuhanna Kilisesi, Rumların bölgeyi terk etmesi ardından özel mülkiyet olmuştur. Bu gün halen konut olarak kiralanan bu eski kilisenin içinde 3 aile oturur. Ana giriş, kemerli taş bir kapıdandır. Giriş bölümü 3 katlıdır. Giriş katında pencereler küçük ve karedir. İkinci katta pencereler daha büyüktür ve dikdörtgendir. Üçüncü katta ise pencere üstleri kemerle tamamlanır.

1. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 27 Mayıs 2021.