Uşaklı Höyük ile birlikte Zippalanda olması ihtimal höyüklerden biri, Hitit Eski Krallığı’nın bir Hattik idari ve dini merkeziydi.

Çadırhöyük, Yaklaşık olarak 32 metre yükseklikte, 220 metre çapındadır. İlk kez 1926 yılında Von der Osten tarafından tespit edilmiştir. Alişar Yöresel Yüzey Araştırmaları kapsamında 1993 yılında Chicago Üniversitesi adına Dr. Ronald L.Gorny tarafından tekrar incelenen höyükte 1999 yılında başlatılan kazı ve araştırmalar halen devam etmektedir.

Çadırhöyük’te yapılan kazılar neticesinde çeşitli dönemlere ait, haç, bronz iğne, ağırlıklar, ağırşaklar, pişmiş toprak eserler, işlenmiş kemikler bulunmuştur. Kalkolitik, İlk Tunç Çağı, Proto-Hitit, Hitit İmparatorluk Çağı, Frig, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait tabakalar tespit edilmiştir.

Kültür Portalı – Çadır Höyük