İstanbul Murat Paşa Camii
KonumTürkiye İstanbul Fatih
Murat Paşa Camii 26 Şubat 2012 tarihindeki hali

İstanbul Murat Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinin Yusufpaşa semtinde Millet Caddesi ile Vatan Caddesi'nin kesiştiği noktada Aksaray Meydanı'ndaki camidir.

Has Murad Paşa tarafından 1465-1471 yılları arasında yaptırıldı. İki fonksiyonlu Bursa Okulu üslubundadır. Duvarlar kesme taş ve tuğladır.

Aslında külliyedir. Ancak günümüze sadece cami ve hazinesinin bir kısmı gelebilmiştir. Erken Osmanlı plan tipini gösterir. Zaviyeli cami plan şeması içinde değerlendirilen bir yapıdır. Bursada gelişmiş bir plan tipidir. Ters T Plan şemalı bir yapıdır.

Önü revaklı, son cemaat yeri olan, arka arkaya iki kubbesi bulunan, 2 hücreyle konumlandırılmış bir külliyedir.

Almaşık bir yapıdır, taştan yapılmıştır. 2 sıra tuğla, bir sıra kesme taş tekniği kullanılmış.

Bir sağda, bir solda mihrap var. Kubbeye pandantiflerle geçilmiş. Cephede iki kat pencere var. Üstteki pencereler yuvarlak ve dışarı açılmaz. Alt pencereler dikdörtgendir ve dışa açılır.

Sütunlar farklı yükseklikte ve farklı malzemelerle yapılmış. Son cemaat yerinin önünde 2 küçük mihrap var. Portalı mermerden yapılmış. Sade ve yüksek. Pencerelerde vitray kullanılmamıştır. Mukarnaslı pandantifler görülür.