31 Aralık 1892’de hizmet vermeye başlayan yapının tasarımcısı bilinmemektedir.

Yapı bodrum, zemin ve 1. kat olarak inşa edilmiştir. 1. kat lojman olarak bodrum kat ise depo olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Hızlı tren istasyonunun kent merkezi dışına yapılması ile Polatlı Gar’ın kullanım yoğunluğu azalsa da istasyon işlevini sürdürmektedir.

Polatlı
İstasyon binası
KonumCumhuriyet Mahallesi, Atatürk Caddesi, 06900
Polatlı, Ankara
Türkiye
SahipTCDD
İşletmeciTCDD Taşımacılık
Platformlar1 kenar platform
Raylar4
Tren işletmecileriTCDD Taşımacılık
Yapı
Yapı türüHemzemin
OtoparkHayır
Bisiklet altyapısıHayır
Engelli erişimiHayır
Durumİşletmede
Ücret bölgesi2. Bölge
Açılış31 Aralık 1892 (CFOA)[1]
Elektriklendirme25 kV AA Katener (1993)
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı

Polatlı Tren İstasyonu, Ankara'nın Polatlı ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

İstanbul-Haydarpaşa – Ankara demiryolu üzerinde yer alan istasyon, Chemins de Fer Ottomans d'Anatolie / Osmanlı Anadolu Demiryolları (CFOA) Şirketi tarafından inşa edilerek 31 Aralık 1892'de hizmete girmiştir.[1][2]

TCDD tarafından elektrifikasyon altyapısıyla yeniden inşa edilen istasyon, 23 Aralık 1993'te tekrar hizmete girmiştir.[3]

Bir kenar platformdan oluşan istasyon, İzmir Mavi Treni ve Ankara Ekspresi Anahat Trenleri'ne[4] ve Ankara – Polatlı Bölgesel Trenleri'ne[5] hizmet vermektedir.

Eskiden 16 şehirlerarası trene hizmet veren istasyon, Ankara – İstanbul YHD'nin hizmete girmesinden sonra eski cazibesini yitirmiştir.

1. ^ a b "CFOA History" [CFOA Tarihi]. Trains of Turkey. 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2019.
  2. ^ "A Short History of Turkish Railways" [Türk Demiryollarının Kısa Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  3. ^ "TCDD History" [TCDD Tarihi]. Trains of Turkey. 18 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2024.
  4. ^ "Anahat Trenleri". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.
  5. ^ "Bölgesel Trenler". TCDD Taşımacılık. 8 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2023.