Fatih Sultan Mehmet döneminde, Molla Şerefüddin Kırımî’nin kız kardeşi Şâhî Hatun tarafından yaptırılmıştır.

Son cemaat yeriyle birlikte dikdörtgen planlı olan caminin asıl ibâdet yeri kareye yakın planlı ve 7.67 X 7.91 metre boyutlarında olup, buna eklenen son cemaat yerinin derinliği 3.48 metredir. Son cemaat yeri iki yan duvarı ve iki yığma ayağı birbirine bağlayan sivri kemerlerle üç göze ayrılmıştır. Bölmelerin üzeri tonoz örtülüdür. Ön cephe yüksek ve iki sıra kiıpi saçaklı kalkan duvarlıdır.

Fatih dönemi ahşap özelliklerini taşıyan kapıdan girilen asıl ibâdet mekânı, içeriden baklavalı kuşağa oturan kubbeli ve dışarıdan sekizgen kasnaklıdır. Mihrap kavsarası dokuz sıra mukarnaslı olarak yenilenmiş ve özgünlüğünü yitirmiştir. Minberi ahşaptır.

Cami beden duvarları kesme taş ve üç sıra tuğla örgülü olarak yapılmıştır. Derzler kuş gagası ve yaba motifleri ile süslüdür.

Kuzeybatıda yer alan minarenin sekizgen kaidesi ve kütüğü, ana bina duvarlarında görülen taş ve tuğla örgü yöntemi ile inşa edilmiştir. Kubbe hizasında üçgenlerle silindirik gövdeye geçiş sağlanmış; gövde, şerefe ve petek sıvanmıştır. 1974’te Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından onarılmıştır.

✶ Medya