Tunca Sarayı, Hünkar Bahçesi Sarayı, Edirne Saray-ı Hümayunu gibi isimlerle de anılan Edirne Sarayı (Sarây-ı Cedîd-i Âmire); Edirne’nin Yeniimaret Mahallesi'nde Sarayiçi olarak adlandırılan bölgesinde, II. Murad’ın saltanatının son zamanlarında 1450 yılında Tunca Nehri’nin iki yakasında inşa edilmeye başlanmış ve esas karakterini II. Mehmed döneminde kazanmıştır. İstanbul’daki Topkapı Sarayı’ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük ikinci sarayıdır. Büyük meydanlar etrafında konumlanan değişik işlevli yapılarıyla Türk saray mimarisinin genel karakterini de yansıtan Edirne birçok yapıyı bünyesinde barındırmış ve oldukça geniş bir alana yayılmıştır.

Edirne Sarayı (Sarây-ı Cedîd-i Âmire)'nin restorasyon ve ihyası için Edirne Sarayı Cumhurbaşkanlığı kararı ile Milli Saraylar Başkanlığına tahsis edilmiştir. Milli Saraylar Başkanlığınca Edirne Sarayı'nın ihyası için planlanan 5 yıllık master plan çerçevesinde kazı, ikmal, inşa, teşhir, tanzim ve çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir.[1][2][3][4][5]

  1. ^ "Milli Saraylar Başkanlığı Edirne Sarayı'nı eski ihtişamına kavuşturacak". İHA. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023. 
  2. ^ "Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığına devredilen Edirne Yeni Sarayı ihya edilecek". HABERTÜRK. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Edirne Sarayı'nda restorasyon çalışmaları devam ediyor". NTV. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023. 
  4. ^ "EDİRNE SARAYI'NI İHYA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR". TÜRKIYE CUMHURIYETI CUMHURBAŞKANLIĞI MILLI SARAYLAR BAŞKANLIĞI. 26 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Restorasyonu devam eden Edirne Sarayı "ikonik yapı"ları ile ayağa kalkacak". ANADOLU AJANSI. 30 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2023. 
✶ Medya