Hüseyin Gazi nam-ı diğer Tekkedağı Tepesi zirve düzlüğünde bulunan Seyyid Hüseyin Gazi Zaviyesi’nin hangi tarihte inşa edildiği kesin olarak bilinmemektedir. Seyyid Hüseyin Gazi ve zaviyesi hakkında daha önce geniş bilgi verilmiştir (bak; s. 153-179). Vakıf belgelerine göre onbeşinci yüzyılda var olduğu bilinmektedir. Osman Gazi’nin nökerlerinden Köse Mihal (Gazi Mihal)’in oğlu Ali Bey’in evlatları, onbeşinci yüzyılda günümüzde Kazan ilçesine bağlı Bitik ve Cimşid köyleri’nin yıllık vergi gelirlerini Seyyid Hüseyin Gazi Türbesi’ne vakfederler. Türbe girişi üzerinde serbest olarak duran kitabeye göre 1463 yılında Fatih Sultan Mehmed Han, Seyyid Hüseyin Gazi Zaviyesi’nin onarımını yaptırır.

Zaman içinde defalarca onarım gören zaviyede mescid, misafir odaları, matbah (mutfak) ve türbe olduğu vakıf belgelerinden anlaşılmaktadır. 1857 yılında ciddi bir onarım gören zaviye yapıları, 2 Eylül 1925 yılında yürürlüğe giren 2413 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereğince tamamen yıktırılmıştır. 1970 yılından sonra Seyyid Hüseyin Gazi Türbesi hayır sever vatandaşların gayretleriyle yeniden onarımı yapılarak ziyarete açılmıştır.

1972 yılında ziyarete gittiğimde zaviye yapılarına ait temel duvarları ve harabesi görülüyordu. Daha sonraki yıllarda yapılan çevre düzenlemesi ve yapı ilaveleriyle zaviyenin özgün konumu tamamen değişmiştir. Türbe haziresinde bulunan mezarlarda kitabe yoktur. Günümüzde Seyyid Hüseyin Gazi Türbesi’nin duvarları özgündür.

Kaynak: Mamak Tarih ve Kültür Atlası – Abdülkerim Erdoğan, Cilt 1, Sf: 409-411

✶ Medya