Adapazarı Garı
TCDD Taşımacılık istasyonu
Kapanış1 Şubat 2012
Elektriklendirme1969 (25 kV AA Katener)
Hizmetler
Garın içinde bulunan eski trenler

Adapazarı Garı, Sakarya'nın Adapazarı ilçesi Semerciler mahallesinde yer alan TCDD'ye ait ana tren istasyonudur.

Arifiye – Adapazarı şube demiryolu hattı üzerinde yer alan istasyon, Chemins de Fer Ottomans d'Anatolie / Osmanlı Anadolu Demiryolları (CFOA) Şirketi tarafından Osmanlı Anadolu Demiryolları hattı için inşa edilerek 1 Kasım 1899 tarihinde hizmete girmiştir.[1] Demiryolu hattının buradan Bolu'ya ve Ankara'ya uzatılması planlandıysa da, bu plan gerçekleşmemiş ve istasyon hattın son noktası olarak kalmıştır. İstasyon, 1977 – 2012 yılları arasında Haydarpaşa – Adapazarı Bölgesel Treni'ne (Adapazarı Ekspresi) ve 2013 – 2016 yılları arasında Adaray'a hizmet vermiştir.[2][3] 2015 yılından bu yana ise Adapazarı - Gebze Bölgesel Treni (Ada Ekspresi)'ne hizmet vermektedir.

1. ^ a b "CFOA History". Trains and Railways of Turkey. 14 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2019.
  2. ^ Özen, Levent (28 Mayıs 2013). "Adaray ilk seferini gerçekleştirdi". 29 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ocak 2019.
  3. ^ "Adaray Seferleri Ne Zaman Başlayacak?". Srtmedya.com. 12 Aralık 2016. 30 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2019.