Ağaç Ayak Cami
KonumAltındağ, Ankara, Türkiye
DurumKullanımda
Mimari türOsmanlı
Tamamlanma18. yüzyıl
MalzemelerMoloz taş

Ağaç Ayak Camii; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir camiidir. Geniş bir avlu içerisinde bulunan camii; su basmanına kadar moloz taş, yukarı kısımlar ise örme tuğla arası ahşap hatıllı olacak şekilde inşa edilmiştir. Kitabesi olmasa da 1700'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilmektedir. İç tasarımında kullanılan ahşap minberi, alçı mihrabı ve nakış işlemeleri; caminin geç dönem Ankara eserleri arasında sayılmasına neden olmaktadır.[1][2]

Eskiden toprak damlı ve minaresiz bir yapı olan Ağaç Ayak Camii, günümüze gelene kadar çeşitli restorasyon ve onarım çalışmaları geçirmiştir. İlk büyük tadilatı, 1962 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde tamamlanmış; 2006 yılında ise yine aynı kurum tarafından yaptırılan bakımlarla son şeklini almıştır.[3]

1. ^ "Camiiler". 13 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2018.
  2. ^ "Ağaç Ayak Camii". 10 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2018.
  3. ^ "Ankara Ağaçayak Camii". 10 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2018.