Ahmed Şefik Midhat Paşa (d. 18 Ekim 1822, İstanbul – ö. 8 Mayıs 1884, Taif), Osmanlı devlet adamı, iki kez sadrazam, Tuna, Aydın ve Suriye Valisi, ilk Osmanlı anayasası olan Kânûn-ı Esâsî‘yi hazırlayan kurulun başkanı.

Wikipedia

Ahmet Şefik Mithat Paşa, Osmanlı Devleti’nde önemli bir devlet adamıdır. Mithat Paşa, Osmanlı döneminde iki kez sadrazamlık, birçok kez valilik görevleri yapmış ve aynı zamanda ilk Osmanlı anayasası olan Kânûn-ı Esâsî’yi hazırlayan kurula başkanlık etmiştir. Tanzimat reformlarının temsilcilerinden biri olan Mithat Paşa, 1884 yılında sürgün edildiği Arabistan’da, hapishanede öldürülmüştür. Mithat Paşa’nın naaşı 1951 yılında Arabistan’dan Türkiye’ye getirilerek Abide-i Hürriyet Anıtı’nın bulunduğu alana defnedilmiştir. Anıt mezarın süsten uzak sade bir tasarımı vardır. Anıt, karşılıklı iki duvar ve ortada bir taş yükseltisinden oluşmaktadır. Taş duvarların üzerinde kabartmalar yer almaktadır.