1828 yılında İstanbul’da doğan Ahmed Münir Paşa, 1897 yılında Bursa’da vefat etmiş, Emir Sultan Mezarlığına defnedilmiştir. 1891 – 1896 tarihleri arasında Bursa’yı da kapsayan Hüdâvendigâr vilayetinin valiliği görevini yürütmüştür. Valiliği sırasında Bursa’da birçok imar çalışması gerçekleştiren Ahmed Münir Paşa, su kültürüne de önem vermiş ve Ulu Cami etrafına da 3 adet çeşme yaptırmıştır.

Ulu Cami’nin doğusunda, avlu duvarında yer almakta olup iki yüzlü çeşmedir. 1895 tarihinde Vali Ahmed Münir Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mermer çini karışımı inşa edilen bu çeşmenin her iki cephesindeki yalaklar, düşey oluklu mermer ayaklar üzerine oturtulmuştur. Yalak oval biçimli ve çeşme dışına taşmış durumdadır. Her iki cephede ikişer sütun olup, ortalarındaki düşey bölüme silindir görünümü verilmiş; üstleri de birer çift yapraklı küçük dal şeklinde oyulmuştur. Sütunların arasındaki ayna taşının çevresi, doğuya cepheli olan yeşil, batıya cepheli olan ise mavi çinilerle kaplanmış; aynaları mavi bordur çini ile kuşatılmıştır. Çeşme üstü mermer bir plakla örtülmüş, tepeye de mermer bir gülle ile bunun kaidesi konulmuştur. (Kaynak: Tanıtım panosundan)

Çeşmenin avluya bakan cephesindeki kitabesinde; “Hüdâvendiâr Vliayeti Valisi Ahmed Münir Paşa’nın hayratıdır. Sene 1313” yazmaktadır.