Konak, II. Abdülhamid döneminde Maarif Nazırlığı, Meclis-i Mebusan vekilliği ve başkanlığı, sadrazamlık yapmış olan Türkçülük akımının öncülerinden Ahmet Vefik Paşa için yaptırılmıştır. Paşa, Paris Sefirliği sırasında bir çok siyasetçi, yazar ve ilim insanıyla yakınlık kurmuştur. Ernest Renan, Jules Favre, Theiers, Aleksandre Dumas Fils ve Barbier de Maynard gibi önemli isimler Ahmet Vefik Paşa’nın sefarette toplantılarına katılmışlardır. İstanbul’da döndüğünde ise bir çok fikir ve ilim insanıyla konağında toplantılar yapmıştır. Macar Türkolog İgnas Kunos ve Fransız seyyah Ubucini, Ahmet Vefik Paşa’yı konağında ziyaret edenler arasındadır. Konak sonraları Robert Kolej’e satılmıştır ve kurum tarafından korunmuştur.