Şehzade Mehmed Camii’nin bahçesinde yer alan çevresi 5 metre ve boyu 10 metre olan çınar ağacıdır. Şehzade Mehmed Külliyesi ile yaşıt olduğu bilinmektedir. (1543 – 1548)

Helvai Yakup Efendi adıyla bilinen zat bu ağacın altında Cuma günleri namaz sonrası irmik helvası dağıtır ve denilene göre helvası hiç bitmezmiş. Kanuni Sultan Süleyman devrinde yaşayan bu zat Şehzade Camii’nde dersler vermiştir. Ayrıca Kanuni Sultan Süleyman, Bozdoğan Kemeri’ne bitişik bir kaç oda yaptırarak Helvai Yakup Efendi’ye tahsis etmiştir. 1588’de vefat eden Helvai Yakup Efendi bu ağacın yanına defnedilmiştir. Ölümünün ardından sevenleri bu ağacın altında helva dağıtmaya devam etmiş ve bu durum bir gelenek haline gelmiştir.

1980 Askeri Darbesi’nden sonra ağacın yanındaki türbe şimdiki yerine (bkz: Helvai Yakup Efendi Türbesi) taşınmıştır.