Maltepe Havagazı Fabrikası
HammaddeBetonarme
Oluşturulma1928
Günümüzdeki konumu2006 yılında yıkılmıştır

Maltepe Havagazı Fabrikası 1929-1990 yılları arasında Ankara'nın Maltepe semtinde faaliyet gösteren elektrik santralı ve havagazı üretim tesisi.

Ankara’nın ilk havagazı üretim tesisi ve ilk ilk kok kömürü ile çalışan elektrik üretim tesisidir. Gazometreler, elektrik santrali, su kulesi, havagazı ocak dairesi, yakıt tankları ve depoları, silo, atölye gibi yapılar ile bir bütünün parçaları olarak tasarlanmış bir yerleşkedir.[1]

1991 yılında Kültür Bakanlığı tarafından taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen yapı 2006 yılında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından koruma kapsamından çıkartılıp Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılmıştır.[2] Sanayi tarihi açısından önemli olan yapının korunmamış olması çeşitli tepkilerle karşılanmıştır.[1]

1. ^ a b "Mimarlar Odası Ankara Şubesi - Maltepe Havagazı Fabrikası". www.mimarlarodasiankara.org. 20 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2021.
  2. ^ "Bir Başkentin Oluşumu: Avusturyalı, Alman ve İsviçreli Mimarların İzleri - Ticari ve Endüstriyel Kurumlar - Tarihi Elektrik ve Havagazı Fabrikası - Goethe-Institut". www.goethe.de. 12 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2021.