Ankara Palas
Nazilli Belediyesi Özel Etnoğrafya Müzesi
  • Madeni eserler
  • Türk kahvesi
  • Silahlar
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki diğer müzeler

Ankara Palas Oteli, Aydın'ın Nazilli ilçesinde İstasyon Bulvarı üzerinde bulunan, 1923-1930 otel olarak inşa edilmiş tarihi yapıdır.[1]

Günümüzde Nazilli Belediyesi Özel Etnoğrafya Müzesi olarak işlev görmektedir. Yusuf Atılgan'ın romanından uyarlanan Anayurt Oteli filminin çevrildiği mekandır ve otelde filmin çekilmesinden sonra Anayurt Oteli olarak tanınmıştır.[2]

Ankara Palas Oteli, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında düzenli Türk ordunun kurulmasında önce bölgede faaliyet gösteren Demirci Mehmet Efe'nin mülkü idi ve bu nedenle halk arasında "Demirci Mehmet Efendi Oteli" olarak da bilinir.[1] Otel, bir süreliğine vergi dairesi, karakol ve konut olarak kullanılmış;[3] 1952'de Ankara Palas Oteli adı ile otel olarak hizmete girmiş[4] ve geçirdiği restorasyonun ardından[5] 2010 yılında Özel Etnoğrafya Müzesi haline dönüşmüştür.

1. ^ a b "Nazilli Etnoğrafya Müzesi". uzunyasamsehri.com. Uzunyasamsehri.com sitesi. 17 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017.
  2. ^ Yılmaz, Şahin Efe. "Nazilli Etnografya Müzesi". www.ilk-kursun.com. 17 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017.
  3. ^ Koper, Macit. "Hepimiz Zebercet'iz". t24.com.tr. t24.com.tr haber sitesi, 1 Haziran 2017. 17 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017.
  4. ^ Ilgın, Özgür. "Anayurt Oteli, Nazilli ve Mekanlarda Asılı Kalmış Hatıralar". www.otekisinema.com. Otekisinema.com sitesi 12 Ekim 2016. 25 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017.
  5. ^ "Nazilli Etnografya Müzesi Son Aşamaya Geldi". www.sesgazetesi.com.tr/. Ses gazetesi, 17 Ağustos 2010. 17 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2017.