Atatürk Orman Çiftliği
Gazi Orman Çiftliği (1938-1950)[1]

Kuruluş1925, Orman Çiftliği[1][7]
KurucuMustafa Kemal Atatürk
Resmî site
aoc.gov.tr
Ön izleme uyarısı: Bu sayfadaki Yerleşim bilgi kutusu şablonu tanımlanmamış "yüzölçümü" parametresini kullanıyor
7 Mayıs 1929 tarihli Milliyet gazetesinde Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa ve Kazım Paşaları Gazi Çiftliği'nde gösteren bir fotoğraf.
Gazi Orman Çiftliği Pastörize Süt Fabrikası, 1939
Gazi Orman Çiftliği'nde Karadeniz Havuzu, 1939
Atatürk Orman Çiftliği markalı yoğurt

Atatürk Orman Çiftliği, 1925 yılında Ankara'nın batısında Yenimahalle'de bulunan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından parça parça ve farklı bireylerden satın alınan arazi üstünde onun talimatı ile kurulan ve Türk tarımına öncülük eden çiftliktir (Çiftlik alım kayıtlarına Atatürk'ün Türkiye İş Bankası'ndaki 00000002 no.lu hesap detaylarından ulaşılabilir).

1937'de Atatürk tarafından Hazine'ye bağışlanan çiftlik, günümüzde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı tüzel kişiliği haiz bir kuruluş olarak faaliyetlerini sürdürür. 1992’de birinci derecede tarihî ve doğal sit alanı olarak tescil edilmiştir.

Ankara'nın en büyük yeşil alanı olan çiftlik arazisi içinde ülkenin en büyük hayvanat bahçesi, Atatürk’ün doğduğu Selanik'teki evin bir benzeri, tarihî Karadeniz Havuzu ve Devlet Mezarlığı gibi ziyaret alanları bulunur.

1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 14 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2015.
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2022.
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2015.
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2015.
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2022.
  6. ^ "Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü (AOÇ) 2011 Yılı Raporu - Kuruluşun Tarihçesi" (PDF). Sayıştay Resmî Sayfası. Ankara: T.C. Sayıştay Bakanlığı. 3 Aralık 2010. ss. I/157 (6/169). 4 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından (Yıllık Rapor) arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Nisan 2015.
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2015.
  8. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2015.