Aziz Klemens Kilisesi
KonumAltındağ, Ankara, Türkiye
Mimari türKilise
Mimari biçimBizans mimarisi
Tamamlanma303[1]
Kubbe sayısı1

Aziz Klemens Kilisesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir kilisedir. 4. yüzyılda, Ancyra şehrinin o zamanki episkoposu olan Aziz Klemens adına inşa edilmiştir. Doğu Roma dönemi boyunca farklı yıllarda başkaca kilise, manastır ve katedral yapılarının inşa edildiği bilinse de günümüze ulaşan tek emsal olması sebebiyle Ankara'daki yegane Bizans kilisesi olarak kabul edilir. Osmanlı döneminde camiye çevrilen fakat 1916 Ankara Yangını esnasında tamamen yanması sonucu terk edilen yapıdan geriye yalnızca bir duvar ve iç cephesinde yatay kolları kazınarak silinmiş bir Latin haçının bulunduğu mermer blok kalmıştır.[2] Kurtarılan birkaç sütun başlığı ve pencere sövesi ise Roma Hamamı Açıkhava Müzesi'nde sergilenmektedir.

1. ^ Sargın, Haluk (2012). Antik Ankara (II bas.). Ankara: Arkadaş. s. 105. ISBN 978-975-509-719-0.
  2. ^ Serin, Ufuk (2014). "Bizans Ankarası ve Kaybolan Bir Kültür Mirası: 'St. Clement' Kilisesi" (PDF). Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dergisi. 31 (2). Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi. ss. 65-92. ISSN 0258-5316. OCLC 972850127. 11 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 11 Kasım 2022.