Balibey Han
TürHan
AdresAtatürk Caddesi, Balıkpazarı Mahallesi
ŞehirBursa
Açılış15. yüzyıl sonları

Balibey Han, Bursa'da Kapalıçarşı'daki dükkanlara mal satmak ya da mal almak için kent dışından gelen kafilelerin konaklama ihtiyaçlarını gidermek amacıyla 15. yüzyıl sonlarında yaptırılmış üç katlı handır.[1]

Osmanlı Devleti vezirazamlarından Bayezid Paşa'nın kardeşi olduğu sanılan Niğbolu Sancak Beyi Hamza Bey'in oğlu Bali Bey tarafından Fatih Sultan Mehmed devrinde yaptırılmıştır.[2]

Hisar Kapı altında, Kırkmerdivenler yanında; Okçu Baba Türbesi'nin güney tarafında yer alır.[1] 64 odalı yapı, Osmanlı Devleti'nin ilk üç katlı hanı olma özelliğini taşır.[3][4]

Planı bakımından asıl halini büyük ölçüde kaybetmiş olan yapı,[5] 2009 yılından bu yana geleneksel el sanatları çarşısı olarak kullanılmaktadır.

1. ^ a b "Balibey Han Sosyal Tesisi". www.burfas.com.tr/. 3 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2018.
  2. ^ "Balibey Han - Bursa". www.kulturportali.gov.tr. Türkiye Kültür Portalı. 3 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2018.
  3. ^ Atlı, Dilek. "Balibey Han'da tarihe yolculuk". www.olay.com.tr/. Olay Bursa gazetesi, 8 Şubat 2017. 3 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2018.
  4. ^ Karaoğlu, Kadri. "Balibey Han". pldturkiye.com. Pld Türkiye dergisi, 26 Aralık 2008. 3 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2018.
  5. ^ Yıldız, Özden. "Balibey Han diyecek olursak". sanatkaravani.com/. Sanatkaravani.com sitesi, 3 Nisan 2016. 3 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2018.