Myrelaion Rotundası
Bizans Dönemi Konstantinopolis haritası
Rakım2 m (7 ft)
Başlama5. yüzyıl
Ölçüler
Genişlik41.60 m

Myrelaion Rotundası, İstanbul’un Fatih ilçesi, Laleli semti Mesihpaşa Mahallesinde, Aksaray Caddesi, Mesihpaşa Caddesi, Laleli Caddesi ve Saitefendi Sokağının sınırlandırdığı 808 ve 809 nolu imar adalarında yer almaktadır. Yapı, Bodrum Camii’nin (Mesih Paşa Camii’nin) kuzeybatısında konumlanmıştır.

5. yüzyılda inşa edildiği düşünülen yapı, Konstantinopolis’in o dönemdeki en büyük kubbeli yapısı olarak tanımlanmaktadır. İstanbul’un Roma ve Bizans Dönemi tarihsel topografyası incelendiğinde, Rotunda’nın Mese’nin güneyinde konumlandığı görülmektedir. Yapı, Theodosius Forumu (Forum Tauri) ve Forum Bovis arasında, Philadelphion ve Capitol’ün yakınında, IX. bölgede bulunduğu bilinen Amastrianum Meydanı olarak adlandırılan alanda konumlanmıştır.[1][2]

Myrelaion “Kutsal mür, mürüssafi yeri” olarak ifade edilmektedir.[3] Mimaride dairesel planlı yapı anlamına gelen rotunda terimi ise, dairesel planlı, kubbe örütülü Roma Dönemi yapılarını ifade etmek için kullanılmaktadır.[2] Yapı, saray ve kilise yapılarının da bulunduğu bir kompleksin parçasıdır.

1. ^ Philipp, Niewöhner (2013). "The Rotunda at the Myrelaion in Constantinople. Pilaster Capitals, Mosaics, and Brick Stamps". The Byzantine Court: Source of Power and Culture, International Sevgi Gönül Byzantine Studies Symposium 2. s. 41-52. 11 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022.
  2. ^ a b Armağan, Mustafa (2020). "Myrelaion Rotondası'nın Tarihi ve Güncel Durumunun Kentsel Arkeoloji Açısından İncelenmesi". TÜBA-KED, 21. s. 165-179. 12 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2022.
  3. ^ Freely, John; Çakmak, Ahmet S. (2004). Byzantine Monuments of Istanbul. Cambridge: Cambridge University Press.