Bey Sarayı
TürSaray
Mimari tarzOsmanlı mimarisi
KonumBursa, Osmanlı
SahipOsmanlı padişahları

Bey Sarayı ya da Bursa Sarayı, Bursa'da Orhan Gazi zamanından itibaren inşa edilmiş, günümüzde kalıntısı kalmamış Osmanlı sarayı.

Osmanlı Hanedanı'nın ilk sarayı olarak bilinir. Bursa'nın en yüksek tepesinde kurulu Tophane semtinde,[1] günümüzde Bursa Orduevi'nin sınırları içindeki arazide idi.[2] Şehrin 1326 yılında Osmanlılar tarafından fethinden hemen sonra Tophane semtinde Osmanlı yöneticilerinin ikamet ettikleri ve beyliği idare ettikleri bir sarayın varlığı kayıtlardan bilinse de günümüzde hiçbir fiziksel kalıntısı kalmamıştır.[3] Mimari ve fiziksel özellikleri hakkında çok sınırlı bilgi mevcuttur. Tek bir bina olmadığı, tek avlu içinde birden fazla yapının yer aldığı bir kompleks olduğu sanılmaktadır.

1. ^ Ortaylı, İ. (2021). Bursa Bey Sarayı Sempozyumu Bildiri Kitabı. S. Yurteser Yılmaz (Ed.), Bey Sarayı Yeniden Canlanır mı?. Bursa Büyükşehir Belediyesi.
  2. ^ Çağaptay, S. (2021). Bursa Bey Sarayı Sempozyumu Bildiri Kitabı. S. Yurteser Yılmaz (Ed.), Bursa Bey Sarayı: Erken Osmanlı Dönemi Sarayı Üzerine Mekansal ve Kültürlerarası Bir İncelem. Bursa Büyükşehir Belediyesi.
  3. ^ Ergenç, Ö. (2021). Bursa Bey Sarayı Sempozyumu Bildiri Kitabı. S. Yurteser Yılmaz (Ed.), Bursa Sarayı'nın Tarihsel Gerçekliği. Bursa Büyükşehir Belediyesi.