Tophane Saat Kulesi
TürSaat kulesi · yangın kulesi
KonumBursa, Türkiye
Yükseklik33 metre
Ölçüler
Genişlik4,65 metre

Tophane Saat Kulesi Bursa'da Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 29. yılı şerefine inşa edildiği rivayet edilen tarihî saat kulesi.

Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan önemli bir anıtsal eserdir. Tophane Parkı içinde, İmparatorluğun kurucusu Osman Gazi ile ikinci padişahı Orhan Gazi'nin türbelerinin arkasında, eski adı Meydanı-ı Osmaniye olan Tophane Meydanı'ndadır.[1] Bulunduğu yerden panoramik Bursa manzarasının görünmesi dolayısıyla, bir yangın kulesi olarak da kullanılmıştır.[2]

1. ^ Özdemir, Şifa Nezaket. "Geçmişten Günümüze Bursa'nın Tik Takları". 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020.
  2. ^ "Tophane Saat Kulesi - Bursa". Kulturportali.ogv.tr sitesi. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2020.