Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi
Çamlık Demiryolu Müzesi
YöneticiAtilla Mısırlıoğlu
Toplu ulaşımHayır
Otopark?Evet
Resmî siteÇamlık Buharlı Lokomotif Müzesi Resmî Sitesi

Çamlık Buharlı Lokomotif Müzesi ya da Çamlık Demiryolu Müzesi, İzmir'in Selçuk ilçesinde yer alan ve 1997'de hizmete giren Türkiye'deki en büyük açık hava demiryolu müzesidir. Müzenin koleksiyonu Avrupa'daki en büyük buharlı lokomotif koleksiyonlarından biridir.[1][2]

Eski istasyon binası

Müze, Ottoman Railway Company / Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC) tarafından İzmir - Aydın demiryolu hattı için Aziziye adıyla inşa edilerek 1 Temmuz 1866'da hizmete giren ve 1991'de demiryolu hattının yeniden düzenlenmesi sırasında kapatılan "Eski" Çamlık Tren İstasyonu'nun konumunda yer almaktadır.[1][3]

Arsa, binalar ve lokomotif koleksiyonları tamamen TCDD'nin mülkiyetindedir ancak müzeyi 99 yıllığına -eskiden Çamlık Tren İstasyonu'nda çalışmış bir sinyal memurunun oğlu olan- Atilla Mısırlıoğlu yönetmektedir.[1]

1. ^ a b c "Çamlik Railway Museum in Turkey is faced with closure" [Türkiye'deki Çamlık Demiryolu Müzesi kapanmakla yüz yüze]. 28 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022.
  2. ^ "Çamlık Demiryolu Müzesi (Eski ve Yeni Hat) Krokisi". 22 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2015.
  3. ^ "Çamlık Outdoor Railway Museum" [Çamlık Açık Hava Demiryolu Müzesi]. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2022.