1935’te inşa edilen, yapımında İsveçli,Fransız ve Beyaz Rus mühendislerin çalıştığı su kulesidir. Sanatçı Bedri Rahmi Eyüboğlu su kulesi inşası sürecinde mühendislerin tercümanı olarak bir sene kadar Çerkeş’te kalmıştır. 15 tonluk bir su deposu, pompası ve müştemilatı bulunmaktadır.

———————————————————————————

Gar sahası içerisinde yer alan bina Çerkeş garına gelen trenlerin su ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilmiş bir su kulesidir.19.yy mimari çağının özelliklerini taşıyan kulenin üst katı ahşap kaplama olan deponun her cephesinde küçük pencereler bulunmaktadır.Tüm cepheler çimento harç ile sıvanmıştır.Benzer örneklere bakıldığında söz konusu yapının mimari öğeler açısından aynı özellikleri taşıdığı anlaşılmaktadır. Ancak binanın tüm cepheleri çimento esaslı mat satıhlı olarak sıvanmıştır. Binanın esas girişi batı cephesinde olup, bu cephede de aynı hizada 2 küçük pencere bulunmaktadır. Benzer örneklerde yapının incelemede söz konusu su deposu binasına ilişkin diğer örnekler incelendiğinde; en üstte depo su haznesi orta ve alt bölümlerde suyun pompalanmasını ve devredilmesini sağlayan düzeneklerin yer aldığı tahmin edilmektedir.

Kaynak : Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü