Saray, Bizans imparatorlarından II. Tiberius ve Maurikios tarafından inşa ettirilmiştir. Adını, Tarım ve Bereket Tanrıçası Demeter’den alan, av ve dinlenmenin yanı sıra İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısı da olmuş saray, boyutları ve nitelikleri açısından Bizans’tan günümüze ulaşan en önemli yapılardan biri olarak görülmektedir.

Bizans ordusunun toplanma ve konaklama bölgesi olarak kullanılan ve imparatorların Anadolu’dan dan dönerken de başkente girmeden evvel son gecelerini geçirdiği saray’ın bugün tonozları, sarnıç ve kemerleri kurtarılabilmiştir.

Koruma kurulunca I.Derece Arkeolojik Sit alanı olarak tescil edilip kamulaştırılmış, İl Özel idaresi tarafından restore edileceği günü beklemektedir.