Cami, Yıldırım Bayezid tarafından Ebu İshak adına 14. yy. sonlarında yaptırılmıştır. İran’da pek çok misafirhanesi olan Kazeruniye Tarikatı, Anadolu’ya gelince Yıldırım Bayezid tarafından himaye görmüştür. Çalışma ve yardımlaşma üzerine kurulu bu tarikatın Anadolu’daki Ahilik teşkilatına etki ettiği bilinmektedir.

Giriş kapısı üzerinde yer alan sülüs yazı ile yazılmış, üç satırlık kitabesinde, Yıldırım Bayezid tarafından inşa ettirildiği ve Fatih Sultan Mehmed döneminde tamir ettirildiği yazılıdır. 1855 yılındaki depremde büyük hasar görmüş, 1892 yılında tamir edilerek, zemini kare tuğlalarla döşenmiştir. Bu tarihten önce ve sonra birçok defa onarımdan geçen cami halen ibadete açıktır.

Ters T planlı bir yapı olan caminin üst kısmı kubbe ve yanlardan tonozla örtülüdür. Kuzey yönünde yer alan son cemaat yeri kesme taş örgülü dört ayağı birbirine bağlayan sivri kemerlerin oluşturduğu beş bölmeden ibarettir. Orta bölme, diğerlerinden daha geniş ve yüksektir. (Kaynak: bursa.com.tr – Ebu İshak Kâzerûnî Camii)