19. yüzyılın sonlarında bugünkü Karakaş Mahallesi İstiklal Caddesi üzerinde değirmen olarak inşa edilmiştir. Sonraki yıllarda tek motorla bir kısmı buzhane bir kısmı iki taşlı değirmen olarak, 1930’lu yıllarda ise şehir şebekesine elektrik üretmek üzere kullanılmıştır. 1941 Yılına kadar jenaratör ile çalışan buzhanenin, değirmen kısmı kaldırılarak soğutma işlemi kompresörlü elektrik şebekesi yapılmaya başlanılmıştır. 1976-1980 ve 1984-1989 yılları arasında Belediyece fırın olarak, 1990’lı yıllarda sinema olarak kullanılmıştır. 1999 yılında korunması gerekli sivil mimarlık örneği olarak tescil edilen yapı restore edildikten sonra çok amaçlı restoran olarak kullanılmaktadır.

Kaynak:

[1] Toptaş, B. (2012). Kırklareli Merkez İlçe ve Köylerindeki Gayrimüslim Eserleri [Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi].