6 Nisan 1326 tarihinde Orhan Bey ve Türkmenleri Bursa’ya bu kapıdan girdiler. Bu yüzden “Fetih Kapısı” denilmiştir. Uludağ’dan kaynaklanan çok sayıda pınar bu kapı önünde bulunduğu için “Pınarbaşı Kapısı” ya da “Su Kapısı” olarak da anılır. Bu kapının önündeki alanda Pınarbaşı Mevlevihanesi, Özbekler Tekkesi, Kalenderhane ve kahvehaneler bulunuyordu. Ayrıca burası Bursalıların bayram yeriydi.

Fetih Kapı, şehre gelen Pınarbaşı suyunu da kontrol edecek ve koruyacak şekilde inşa edilmiştir. Ayrıca suyun Hisar içine eşit olarak dağıtımını sağlamak amacıyla kapının bulunduğu hatta iki katlı bir su terazisi inşa edilmiştir. Uludağ tarafına açılmasına ve fazla işlek olmamasına rağmen, düz bir alanda bulunduğu ve korunması en zor yerde olduğu için bu kısım, iç ve dış sur olmak üzere iki sıra sur ile güçlendirilmiştir. Osmangazi Belediyesi tarafından 2008 yılında aslına uygun bir şekilde onarılmıştır.

Bursa Büyükşehir Belediyesi