Fidanlık tümülüsü, Ankara ili, Yenimahalle ilçesi, Gazi mahallesinde yer almaktadır. Fidanlik içinde toprak kazılırken bulunan eski eserler arasında bronz parçaların çıktığı yerde tümülüs saptanmış, litaratüre “Fidanlik Tümülüsü” olarak geçmiştir. Ancak H. Z. Koşay “A Tümülüsü” olarak adlandırmıştır. 1932 yılında Gazi orman fidanlığı’nda havuz için toprak kazılırken yığma toprağı kaldırılan bir Frig mezarına tesadüfen rastlanılmıştır. Mezarın yığma toprağı içinde dağınık bir şekilde saçılmış bronz malzeme kaldırıldıktan sonra yuvarlak kaideli taş bir yapı tespit edilmiştir. Bu taş duvar, harçsız ufak taşların üst üste konmasıyla oluşturulmuştur. Mezarda kemik ya da kül olarak bir gömüye rastlanılmamıştır. Bunlarin daha önceki bir zamanda atıldığı düşünülmüştür. Fidanlik tümülüsü’nde bulunan eserler özellikle Gordion nekropolü’ndeki ‘III no’l tümülüs’ün buluntularıyla benzerlik gösterir. Bu sebeple, H. Z. Koşay tarafindan MÖ 8. yy’a tarihlendirilmiştir.

Envanter.gov.tr – Gazi Orman Fidanlığı Frig Tümülüsü

Ankara Gazi Orman Fidanlığında Bulunan Eserler