Meram ilçesine bağlı Emir Halil Mahallesi, Abdullah Çavuş Sokağı’nda, Hacı Fettah Camii’nin karşısında yer alan çeşme, kitabesine göre 1293/1876-77 yılında Hacı Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır.

Düzgün kesme taştan inşa edilen çeşme, tek cepheli ve sivri kemerlidir. Sivri kemer, profilli iki dikdörtgen ayak üzerine oturmaktadır. Doğu cephesine kaval silmelerle oluşturulan basık sivri kemerli düşey niş şeklinde bir kısım ilave edilmiştir. Çeşme cephesinde musluk ve musluğun hemen üzerinde kaş kemerli taslık bulunmaktadır. Çeşme alınlığında, sivri kemerin hemen üzerinde mermer kitabesi vardır. Celi sülüs hatlı kitabede: “Muvaffak bi’l-imâr Fırancalacı-zâde el-Hâc / Hüseyin Efendi’nin su aşkına rûhuna fâtiha / sene 1293” satırları yazılıdır. Önünde yalak ve iki yanında seki bulunan çeşme, sonradan saçaklı beton sundurma ile kapatılmıştır.

Günümüzde hâlâ kullanılan çeşme orijinalliğini korumaktadır.

Konyapedia