Aslanlı Kışla Caddesi üzerinde aynı isimli caminin avlu duvarına bitişik olarak yapılmış çeşme, sivri teğet kemerli, tek lüleli bir sokak çeşmesidir. Kesme taştan 2,61 m yüksekliğinde, 2,19 m genişliğinde ve 0,76 m derinliğinde yapılan çeşmenin kitabesi yoktur. Sivri teğet kemeri taşıyan ayakların silme takımları ile hareketlendirilmesi haricinde bütünüyle sade olan çeşmenin kemer karnında küçük bir taslığı bulunmaktadır. Çeşmenin özgün seki ve yalağı ortadan kalkmış, restorasyon çalışmalarında çanak şeklinde bir yalak eklenmiştir.

Tek cepheli ve cami avlu duvarına bitişik olarak tasarlanan ve yakınlardaki 1329/1911 tarihli Mustafa Ağa Çeşmesi ile büyük benzerlik gösteren çeşmeyi, XIX. yüzyıl sonuyla XX. yüzyıl başlarına tarihlemek mümkündür. Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 05.10.1994 tarihli ve 2090 numaralı kararıyla tescil edilen çeşme, hâlen kullanılmaktadır.

Konyapedia