Osmangazi İlçesi Hisar bölgesinde Kavaklı cd. üzerinde yer almaktadır. Bursa Ayanlığı’nı yürüten Cizyedarzâde ailesinden Cizyedarzâde Hüseyin Ağa (vefatı 1783) tarafından zaviye olarak yaptırılan yapı, daha sonra medreseye çevrilmiştir. İlk yapılışında Nakşibendi Tekkesi olarak faaliyet gösterdiği de savunulmaktadır. İlk şeyhinin Küstahizâde Efendi (vefatı 1757), son şeyhinin ise Abdullah Efendi olduğu belirtilir.

İlk yapısı, uç tarafı güneye bakan ‘U’ şeklinde olan, ayrı dönemlere ait, inşası, mimarisi ve malzemesi bakımından birbirinden farklı iki binadan oluşmaktadır. 110 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 1110 metrekare alandan oluşmaktadır. Kütlenin kuzeyinde kalan yapının ilk zaviye yapısına ait olduğu sanılmaktadır. Duvarları, kesme taş arası üç sıra tuğladan yapılmış olan yapıdan diğer yapıya sivri kemer ile geçilmiştir. Kare plandan kubbeye geçiş elemanı olarak kullanılan tromplardaki detaylar özgünlüğünü koruyarak günümüze kadar gelebilmiştir.

1756 tarihinde, Cizyedarzâde Hasan Ağa tarafından bir kütüphane kurulmuş, zamanla zengin bir kütüphane haline gelmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında, 1566 kitap sayısı ile Orhan Kütüphanesi’nden sonra ikinci sırada gelmekteydi. Günümüzde kitapların önemli bir kısmı İnebey Eski Yazma Eserler Kütüphanesinde bulunmaktadır. Zamanla ortadan kalkan medrese, rölöve, restorasyon ve restitüsyonu projelerini hazırlayan Osmangazi Belediyesi tarafından 2004 yılında ihya edilerek günümüzde kültür ve sanat etkinliklerinin düzenlendiği sosyal tesis olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: Osmangazi Kültür Sanat