Mimarı Periklis D. Fotiadis’tir.

Rum Ortodoks Ruhban Okulu
ŞehirHeybeliada-Adalar
TürüÖzel Yüksekokul

Heybeliada Ruhban Okulu, ya da verdiği teoloji eğitiminin türü nedeniyle Rum Ortodoks Ruhban Okulu olarak bilinen, Türkiye'de kısaca Ruhban Okulu şeklinde de adlandırılan, Heybeliada'da bulunan özel yüksekokuldur. Adanın kuzeybatısında Ümit Tepesi nde bulunan okul,[1] Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden sonra kurulan bu alandaki ilk akademik okuldur.[2] 1844 yılında din adamı yetiştirmek için faaliyete geçen okul, 1923 yılına kadar Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu adını taşır[2] Daha sonra bulunduğu ada ile özdeşleşerek Heybeliada Ruhban Okulu olarak anılmaya başlar. 1971 yılındaki Türkiye'deki tüm özel yüksekokulların devlet denetimine girmesi ile ilgili karar neticesinde, bu değişikliğe razı olmayan Fener Rum Patrikhanesinin karşı tutumu nedeniyle okulda teoloji eğitimi kaldırılır, okul yalnız lise düzeyinde eğitim vermeye devam eder. 1971-1972 eğitim döneminde "Heybeliada Özel Rum Lisesi"[3] adını taşıyan okul, sonraki yıl patrikhane tarafından tamamıyla kapatılmıştır.

1. ^ Halki (Heybeliada) Ruhban Okulu 28 Ekim 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., megarevma.net
  2. ^ a b 38 yıllık bir yılan hikâyesi: Heybeliada Ruhban Okulu 3 Aralık 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Radikal gazetesi (10.04.2009)
  3. ^ Heybeliada Ruhban Okulu'nun Yeniden Açılması 21 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ankara Üniversitesi Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi(Mayıs 2008), Dr. Emruhan YALÇIN