Hisar kapısı, kırk merdivenin üstünde başlayan ve surlarla çevrelenen eski Bursa kentini doğudan batıya geçen ana yol olan Orta Pazar Caddesi’nin başında bulunmaktadır.

Çelebi Sultan Mehmet tarafından onartılan ve üzerine bir kitabe yerleştirilen hisar kapısı, 1855 depreminde büyük hasar görmüş, günümüze ise ancak Orta Pazar Caddesi’nin iki yanında bulunan kalıntıları ulaşmıştır. Kitabede kapının 1418 yılında, Yeşil Cami’nin inşaatından bir yıl önce Çelebi Sultan Mehmet tarafından onartıldığı belirtilmektedir.

Hisar Kapısı’ndan sonra doğuya dönen surlar, Yıldız Kahvehanesi’ne kadar doğal bir set oluşturmakta ve burada güneye dönülen noktada Kaplıca Kapısı yer almaktadır. Hisar kapısı ile Kaplıca Kapısı arasındaki surlar Bizans döneminde tekfur sarayının, Osmanlı döneminde de sultan sarayının yer aldığı İç Kale’nin kuzey duvarını oluştururlar. Kaplıca Kapısı’ndan güneye doğru uzanan ve günümüzde yıkılmış durumda olan surlar, Zindan Kapı’ya bağlanmaktadır. Surların bu bölümünde yuvarlak kemerlerle mazgal delikleri görülmektedir. Her iki tarafında cezaevi kalıntıları olan Zindan Kapı’nın doğusunda fazla hasara uğramadan günümüze ulaşan köşeli burç, Çelebi Sultan Mehmet tarafından 1418 yılında yaptırılmıştır. Zindan Kapı’dan Üftade’ye kadar devam eden surlar, önce Pınarbaşı Kapısı’na, sonra Üftade yakınındaki Yer kapı’ya ve buradan da tekrar kuzeye dönerek Çakır hamamı karşısındaki Hisar Kapısı’na bağlamıştır. 2004 yılında Osmangazi Belediyesi tarafından onarılmıştır.