Karatay ilçesine bağlı Şeyh Ulema Yahşi Mahallesi’nde Şeyh Alaman Türbesi’nin kuzeyinde yer alan çeşme, kitabesine göre R 1335 Nisanında (1919) senesinde Hotakzade Hacı Süleyman Ağa tarafından inşa ettirilmiştir. Tek cepheli, teğet kemerli bir sokak çeşmesidir. Sille taşından inşa edilen eserde yer yer mermer kullanımı görülmektedir.

Cepheyi şekillendiren teğet kemer, silmeli iki ayak üzerine oturtulmuştur. Kitabesi kemer kilit taşının hemen altındadır. İki satırlık talik hatlı kitabede “Hotakzade Hacı Süleyman Ağa / hayratıdır 1335 Nisan” yazılıdır. Dikdörtgen formlu ayna taşı ortada tam daire biçimli lüle deliğine sahiptir. Ayna taşının sağ üst kısmında kaş kemerli taslık yer almaktadır. Musluk önünde zeminden aşağıda kalan bir yalak ve iki yanında seki-testilik bulunmaktadır. Kalın silmelerle çevrilmiş alınlıkta süsleme yoktur.

Çeşmenin bulunduğu yere bir başka yerden taşındığı derz izlerinden ve taslık nişinin konumundan izlenebilmektedir, günümüzde hâlâ kullanılmaktadır.

Konyapedia